O Βαγγέλης Μάλλιος γεννήθηκε στην Αθήνα το 1974. Είναι παντρεμένος με την Πελαγία και έχει 2 παιδιά, την Δανάη και την Κλειώ.
Σπούδασε νομικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών (1992-1997). Συνέχισε τις μεταπτυχιακές σπουδές του στο Πανεπιστήμιο ParisI (Panthéon-Sorbonne) στους τομείς του Ποινικού Δικαίου (1998) και του Δημοσίου Δικαίου (1999). Η διδακτορική διατριβή στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών του έχει τίτλο «Το ανθρώπινο γονιδίωμα. Γενετική έρευνα και προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων» στο Πανεπιστήμιο Αθηνών (2002). Είναι Δικηγόρος παρ’ Αρείω Πάγω.
Ειδικεύεται στο δημόσιο δίκαιο, τα ανθρώπινα δικαιώματα, το δίκαιο της εκπαίδευσης και της έρευνας, καθώς και σε ζητήματα μεταφοράς τεχνολογίας και προστασίας της διανοητικής ιδιοκτησίας.
Ασκεί μάχιμη και συμβουλευτική δικηγορία και έχει μετάσχει σε νομοπαρασκευαστικές επιτροπές του Υπουργείου Παιδείας, του Υπουργείου Υγείας και του Υπουργείου Δικαιοσύνης. Έχει χειριστεί με επιτυχία υποθέσεις ενώπιον του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (π.χ. το σύμφωνο συμβίωσης ατόμων του ιδίου φύλου).
Από το 2008 είναι νομικός σύμβουλος στον Ειδικό Λογαριασμό Κονδυλίων Έρευνας του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών και από το 2017 είναι νομικός σύμβουλος στο Ελληνικό Ινστιτούτο Παστέρ.
Είναι υπεύθυνος προστασίας προσωπικών δεδομένων (DPO) στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών.
Από το 2015 έως το 2019 ήταν Νομικός Σύμβουλος του Αναπληρωτή Υπουργού Έρευνας.
Έχει διδάξει (ως ειδικός επιστήμονας) Δίκαιο της Υγείας στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και σε μεταπτυχιακό του Πανεπιστημίου Κρήτης. Έχει, επίσης, διδάξει Δημόσιο Δίκαιο στο Πανεπιστήμιο Στερεάς Ελλάδος και Δίκαιο των Ανθρώπινων Δικαιωμάτων στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης της Νομικής Σχολής Αθηνών
Από το 2011 έως το 2017 ήταν μέλος του Δ.Σ της Ελληνικής Ένωσης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου.
Έχει εκδώσει 2 βιβλία: «Το ανθρώπινο γονιδίωμα. Γενετική έρευνα και προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων» στο Πανεπιστήμιο Αθηνών (2002) και «Γενετικές εξετάσεις και Δίκαιο» (2004).
Έχει συμμετάσχει στη συγγραφή συλλογικών τόμων, μεταξύ των οποίων: «Ιατρική Δεοντολογία. Κατ’ άρθρον ανάλυση του ν. 3418/2005» (2013) και «Ο Θεός δεν έχει ανάγκη εισαγγελέα» (2013) «Η εκτέλεση των αποφάσεων του ΕΔΔΑ από την Ελλάδα (Νομική Βιβλιοθήκη, 2021)
Έχει εκδώσει σειρά άρθρων, σε επιστημονικά περιοδικά και στον τύπο, ενώ τα τελευταία χρόνια είναι τακτικός συνεργάτης του syntagmawatch.gr